Соопштенија и новости

Во Велес одржани обуки за зајакнување на капацитетите на граѓанското општество и политичките партии

Објавено на 20.02.2020 17:05:24 Главниот фокус беше на правната регулатива, Законот за финансирање на политичките партии, Изборниот законик и други релевантни закони.Учесниците на обуката се запознаа и со работата на ААВМУ, особено за мониторингот на платеното политичко рекламирањe

Повик за учество на обуки

Објавено на 28.01.2020 10:53:06

Презентиран првиот извештај за работата на ДКСК

Објавено на 24.01.2020 16:44:10 Извештајот е дел од проектот „Набљудување на успешноста на работата на Државната комисија за спречување корупција“, поддржан од Фондацијата Отворено општество – Македонија.

94 закони предложени во декември 2019 не се објавени на ЕНЕР

Објавено на 22.01.2020 12:36:08 Ако се погледнат предлог текстовите на овие 94 закони и објаснувањата од подносителот ќе се види дека во најголемиот број се врши усогласување со Законот за прекршоци, но воедно сите глоби драстично се намалуваат од оние кои се моментално утврдени.

СООПШТЕНИЕ ОД ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА И ПРОТЕСТ

Објавено на 27.11.2019 15:09:44 На иницијатива на десет мрежи на граѓански организации кои заедно обединуваат околу 100 здруженија и иницијативи, денес, на 27 ноември 2019 година се одржа прес-конференција и протест пред Собранието на Р.С. Македонија. Граѓанските организации побара

„Финализирање на процедурите за избор и именување“ - Реакција на Платформата на граѓански организаци

Објавено на 29.10.2019 11:38:44 Во очи на изборите, намалената, или дисфункционалноста на овие тела е дополнителен ризик.

Преку отчетни институции до ефикасна борба против корупцијата: Одржана конференција за проектот „Наб

Објавено на 23.09.2019 15:27:37 На конференцијата беше презентирана методологијата за набљудување на отчетноста на засегнати институции по одлуките на Државната комисија за спречување на корупцијата со цел да се истражи квалитетот на постапување по препораките на ДКСК, а со тоа да

КОНКУРС за изработка на истражувачки стории од областа на корупцијата и владеење на правото

Објавено на 23.08.2019 13:19:47 Со овој конкурс ги покануваме граѓанските организации кои се занимаваат со истражувачко новинарство, новинари и истражувачи да изразат интерес за подготовка на истражувачки стории од областа на корупцијата и владеење на правото. Со овие стории се цел
прикажани од 9 до 16 од вкупно 29 | previous | next